طراحی چیست؟
کلمه طراحی در لغتنامه به معنی «طرح افکنی» و «نقشه ریزی» آمده است. اما در معنای تخصصی، باز آفریدن تصاویر عینی یا تجسم بخشیدن به تصاویر ذهنی است. طراحی یعنی ایجاد تصویر خطی، که از ذهن شخص یا از هر پدیدهی واقعی مثل اشیا، طبیعت، انسانها و… بر روی سطحی دو بعدی ایجاد میشود به عبارتی میتوان گفت طرح افکنی در هنرهای تجسمی از اهمیت بسیاری برخوردار است و به دلیل داشتن نقش پایهای در شاخههای مختلف تجسمی مورد توجه فراوانی قرار میگیرد.
طراحی خیلی از اوقات، پیش طرحی است برای پدید آوردن اثر هنری که به اصطلاح به آن اتود زدن میگویند، شاید بتوان گفت ابتداییترین فعالیت هر هنرمند است. در این مرحله، تغییر و تحولات بسیاری رخ میدهد تا یک طرح قابل قبول برای اثر اصلی ایجاد شود. این هنر، اصل اساسی همه هنرهای تجسمی بوده و خطوط و نشانهها در آن اساس کار به شمار میروند.
طراحی شبیه به یک هنر مستقل برای هنرمند است اما طراحی در کنار اتود یا پیش طرح برای اثر، به عنوان هنری مستقل هم شناخته میشود و خیلی از طراحیها در نمایشگاههای مختلف عرضه میشوند تا حال و هوای هنرمند را نشان دهند.
اهداف و عملکردها در ایجاد طرح افکنی متفاوت است و میتوان آن را در دو دسته جای داد:
گروه اول: طرحهای تمرینی، مطالعاتی، اتود، مشق، اسکیس یا پیش طرح است که برای آمادگی ذهن هنرمند ایجاد میشود که در این روش طراح به مطالعهی اثر قبل از خلق نهایی آن میپردازد، زمانی که جرقههای اولیه در ذهن شکل میگیرد و به این صورت هنرمند شکل نهایی اثرش را بهتر در مییابد.
گروه دوم: طراحیهایی آزادانه هنرمند هستند که حس زیباییشناختی دارند و به صورت اثر هنری مستقل برای بیان احساسات فردی خلق میشوند.طراحی همچنین در دو حوزهی drawing و design جای میگیرد. Drawing شامل برداشتهای شخصی و آزاد هنرمند است و design طراحی مرحله به مرحله با ترکیب عناصر مختلف است و بیشتر جنبه کاربردی دارد مثل طراحی لباس و طراحی صنعتی
تاریخچه
سابقه اولین طراحیها بسیار کهن است.شاید بتوان گفت قدیمیترین طرحها مربوط به دورانی است که بشر درون غارها زندگی میکردهاست.نقشهای درون غار لاسکو در فرانسه و غار آلتامیرا در اسپانیا نمونههایی از این قبیل هستند. طراحی مردمان غارنشین با آئین ویژه و به دست افراد معدودی انجام میگرفت.اینطور حدس زده شده که هدف از این نقوش جنبه جادویی برای جلوگیری از سوانح طبیعی و افزایش قدرت در طبیعت بکار میرفتهاست.ابزار طراحی بشر اولیه بسیار ابتدایی بود و از سوخته چوب همراه با چربی و پیه حیوانات استفاده میکردند.
بین سده شانزدهم تا سده نوزدهم اهمیت طراحی در مقایسه با اهمیت رنگپردازی بحث اصلی هنرمندان غربی بود. در شرق دور از گذشته تاکنون مرزی میان نقاشی و طراحی وجود نداشت و قلمو وسیله اصلی هر دو شاخه محسوب میشدهاست. در ایران پس از اسلام طراحی به عنوان نقشهای برای نگارگری به حساب میآمد و ابتدا طرح را با خطوط بی رنگ بروی کاغذ می کشیدند و سپس به رنگپردازی میپرداختند.در اواخر سده دهم هجری/شانزدهم میلادی طراحی از نگارگری مستقل شد و هنرمندانی مانند رضا عباسی، محمدی و شیخ محمد آن را به کمال رساندند.
ابزارهای مورد استفاده در طراحی
هنوز هم سادهترین ابزار طراحی مداد کنته، زغال طراحی، قلم آهنی و مانند آنهاست که مورد استفاده هنرمندان قرار میگیرد، اما بهطورکلی هر وسیلهای که به طراح کمک کند تا با آن پیشطرح کار خود را بهوجود آورد و یا طرحی مستقل ایجاد کند، میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
به عبارتی میتوان گفت امروزه، اجرای طراحی، محدود به استفاده از ابزارهای سنتی (مداد، زغال و غیره) نیست، بلکه روشهای متنوع ترکیب مواد، چسباندن وسایل، استفاده از مواد و ابزار تازه و غیرمتعارف نیز رواج یافتهاست. علاوه بر این، رایانه و انواع وسایل پیشرفته دیگر نیز امکانات تازهای در این زمینه به وجود آوردهاند. با این همه، آموزش طراحی از مسیر همان ابزارهای سنتی عبور میکند و از این طریق است که طراح قادر به استفادهی ماهرانه و خلاقانه از ابزارهای تازه میگردد.
مداد:
این ابزار سادهترین وسیله طراحی است. مداد وسیلهای ساده، ارزان، در دسترس و مناسب برای انواع شیوههای طراحی است. این ابزاری است که با نوک آن میتوان خطوط متنوع و با پهنای آن خطوط ضخیم و سطوح تیره و روشن ایجاد کرد. طراح میتواند با انتخاب نوع مداد، در مورد کیفیت خطوطی که ایجاد میکند تصمیم بگیرد.
زغال:
قدیمیترین وسیله طراحی است. اگرچه انسانهای نخستین برای طراحی دیوار غارها و صخرهها از چوب سوخته استفاده میکردند، پس از گذشت هزاران سال هنوز هم زغال وسیلهای مهم و مناسب برای استفاده طراحان و نقاشان است. زغال تُن سیاه مخملی خوشرنگی دارد که از تأثیر تیرهترین مدادهای گرافیتی پررنگتر است. سیاهی زغال تا سفیدی کاغذ فاصله زیادی دارد و تُنهای خاکستری متنوعی را میتوان با آن ایجاد کرد.
قلم طراحی:
انسان اولین ابزارهای استفاده از مرکب را در طبیعت کشف کرده و سپس به مرور زمان آنها را کاملتر کرد. طرح افکنی با مرکب ابتدا به کمک قلم نی که نوک آن مرکب را به راحتی ذخیره و روی کاغذ پیاده میکند، آغاز شد. تراش نوک قلم بر خطوطی که ایجاد میکند تأثیر میگذارد، اما اغلب قلم نی خطوط نرم و کلفت ایجاد میکند. سپس نوک پر پرندگان که محفظه مناسبی برای ذخیره مرکب دارد و خطوط یکنواختی ایجاد میکند، برای طراحی و نوشتن مورد استفاده قرار گرفت. انسان برای تهیه ابزارهای پیشرفته از ویژگی این قلمهای طبیعی استفاده کرد. امروزه طراحی و ساخت قلمهای مختلف امکانات زیادی در اختیار طراحان گذاشته است.
کاغذ یا زمینه طراحی:
اگرچه کاغذ، رایجترین زمینه برای طراحی است، میتوان از انواع سطوح تأثیرپذیر برای اجرای طرح استفاده کرد. دیوار غارها یا صخرههای ناصاف اولین زمینهها برای کار بودند که در بسیاری موارد دور از دسترس و ثابت بودند. الواح گلی، پوست حیوانات، چوب، پارچه و کاغذ دستساز در طول زمان برای طراحی و نوشتن مورد استفاده انسان قرار گرفت.
اگرچه این زمینهها سطوح مناسبی بودند و به راحتی جابهجا میشدند، اما نگهداری آنها در طول زمان چندان آسان نبود. امروزه برای طراحی، بیشتر از کاغذ و مقوا استفاده میشود که تهیه و نگهداری و جابهجایی آنها سادهتر از دیگر زمینههاست. کارخانههای کاغذسازی انواع کاغذ و مقوای زبر، نرم، ضخیم نازک، صیقلی، پرزدار، بافتدار، سفید و رنگی در اندازههای استاندارد یا به صورت متری تهیه و به بازار عرضه میکنند. به دلیل تولید انبوه، هزینه آنها مناسب و در دسترس همگان است.
پاستلهای مدادی:
بیشتر این ابزارهای طراحی، در چوب محصور شدهاند و باعث میشود به هم ریختگی کمتر شده و در عین حال جزئیات به خوبی طراحی شود، پاستل های مدادی را به سادگی میتوان با پاستلهای نرم و سخت مخلوط کرد و ترکیبی استفاده نمود.
تخته شاسی:
تخته شاسی کاربردهای فراوانی دارد. در بسیاری از شرکت ها و ادارات دولتی یا خصوصی یا خیلی از مشاغل دیگر از انواع تخته شاسی به عنوان نوعی زیر دستی استفاده میکنند.
پاک کن مخصوص طراحی:
پاک کن خصوصیات عجیبی دارد، فرم پذیری، آسیب نزدن به بافت کاغذ و عدم تولید آشغال پاک کن. همین خصوصیات باعث محبوبیت پاک کن ها و قرار گرفتن آن در لیست وسایل مورد نیاز طراحی شده است.
انواع حرفههای طراحی
طراحی بازی ویدئویی
طراحی بستهبندی
طراحی تعامل
طراحی داخلی
طراحی شهری
طراحی صحنه
طراحی صنعتی
طراحی فرش
طراحی کارتون و کاریکاتور
طراحی گرافیک
طراحی پارچه
طراحی مد
طراحی معماری
طراحی وب
انواع طراحی ها
هویت بصری
یکی از نقشهای اصلی «برند» یا «تأثیر سازمانی» هر شرکتی را هویت آن شرکت بازی میکند.در بیشتر موارد، طراحی هویت بر اساس مصالح بصری که در شرکت، کاربرد داخلی دارد به همراه مجموعهای از قواعد (در یک دفترچهی راهنما) انجام می شود. این قواعد که هویت را میسازند معمولاً مشخص میکنند که هویت شرکت باید چگونه در رسانههای گوناگون اجرا شود؛ مثلا از راه تعریف پالت رنگ های تأیید شده، فونت ها، لیآوت ها، اندازهها و یا مواردی از این دست. این قواعد تضمینکنندهی پایدار ماندن هویت شرکت است که در عوض، برند را به عنوان کلیتی واحد، قابل بازشناسی میکند.
هویت یا «تصویر» شرکت از مواد بصری متعددی ساخته میشود: لوگو (نماد کل هویت و برند)، اوراق اداری (سربرگ، کارت ویزیت، پاکت، غیره)، ابزار بازاریابی (بروشور، تراکت، کتاب و وب سایت)، محصول و بستهبندی (محصول فروشی و بستهبندیای که با محصول ارائه میشود)، طراحی پوشاک (لباس های واقعی که کارمندان به تن میکنند)، طراحی تابلوها (برای فضای داخلی و خارجی)، پیام ها و اقدام ها (پیام هایی که از طریق راه های ارتباطی مستقیم یا غیر مستقیم مخابره میشوند)، سایر انواع ارتباطات (صدا، بو، لمسکردنیها و …) هر چیز تصویری که در حکم نمایندهی شرکت باشد. (مثلاً تقویم، ساعت، قلم و …)
همهی این چیزها هویت را میسازند و باید کلیت برند را پشتیبانی کنند. اما لوگو تمام هویت سازمانی و برند را در یک نشانهی قابل تمیز خلاصه میکند. این نشانه، چهرک (آواتار) و سمبل تجارت و در حکم کلیت واحد است.
هویت بصری بطور مشخص مربوط به بخش دیداری است که با حس بینایی انسان مرتبط است . در هویت سازی میتوان از هر کدام یک از حواس پنجگانه استفاده کرد. به عنوان مثال هویت سمعی ، به هویتی اطلاق میشود که شما تنها با شنیدن آن را شناسایی میکنید ، مانند ، موزیکی که هنگام روشن شدن یک موبایل میشنوید .
تایپوگرافی
تایپوگرافی، هنر تنظیم و چینش حروف در کنار یکدیگر است. به بیان دیگر، تایپوگرافی وظیفهی خوانا و زیباسازی متون نوشتاری را برعهده دارد. این تکنیک با دستکاری عناصر گوناگونی از متن، همچون فاصلهی بین حروف، شکل نوشتاری حروف، فضای خالی اطراف آنها کلمات را به عنصر بصری جذابی تبدیل میکند که توجه هر بینندهای را به خود جلب خواهد کرد.
صفحه آرایئ
هنر انتخاب فونت، اندازه کلمات، فواصل خطوط، فاصله از حاشیه ها، زیباسازی و طراحی گرافیکی صفحات، جاگذاری مناسب عکس ها و … می باشد. به طور کل می توان گفت که صفحه آرایی مجموع آماده سازی صفحات جهت چاپ را می گویند که رفته رفته به مرور زمان پیشرفته شده و با چاشنی خلاقیت به مسئله ای مهم در جذب مخاطب برای مطالعه بیشتر رسانه مبدل شده است. با پیشرفت علم و تکنولوژی و حضور رسانه های نوین از قبیل سایت های خبری، کتاب های الکترونیک، تلویزیون، رادیو و … کتاب و مجله هنوز مخاطب خود را از دست نداده و همچنان به سران مطالعه به مهم ترین عامل پیشرفت کشورها یاد می شود. برای افزایش این سرانه، یکی از راه ها صفحه آرایی جذاب و هنرمندانه برای جذب و لذت بردن بیشتر مخاطبان است.
بازاریابی و تبلیغات
طراحی گرافیکی تبلیغات در بازاریابی دیجیتال، بهترین ابزاری است که این روزها برای بازاریابی مشاغل یا محصول یا خدمات وجود دارد و اگر هوشمندانه انجام شود میتواند با حداقل هزینه، رسیدن به هدف را آسانتر کند. همه چیزی که نیاز دارید: آرم، بنرها، عناوین و تبلیغات جذاب است.
همانطور که میدانیم بازاریابی دیجیتال مبتنی بر تحویل تصاویر و مطالب آموزنده در فضای مجازی است. طراحی گرافیکی تبلیغات، ایدههای یک شرکت را تصویرسازی میکند و از این طریق، شرکت بطور مؤثر با مشتریان خود ارتباط برقرار میکند. در دنیای پرسرعت امروزی که مصرفکنندگان فرصت توجه زیادی ندارند؛ تصاویر جذاب، همراه با مطالب مختصر، تنها راه جلب توجه است. بنابراین، عناصر گرافیکی نقش زیادی در جلب اذهان عمومی خواهد داشت.
طراحی گرافیکی تبلیغات، نه تنها کاربری و خدمات شرکت را در قالب تصاویر ارایه میدهد، بلکه احساسات را برانگیخته و شما را در بین رقبای دیگر، مورد توجه قرار میدهد. همچنین مشتری را به ارتباط با شرکت شما ترغیب میکند. تاثیری که تصایر بر روی افکار میگذارند، بسیار قوی و مواثر است.
نمونههایی از بازاریابی و تبلیغات
کارت پستالها و آگهیها
طراحی کارت ویزیت
تبلیغات مجله و روزنامه
طراحی پوستر، بنرها و بیلبوردها
اینفوگرافیکها
کاتالوگ ها و بروشورها (چاپی و دیجیتال) [فرق کاتالوگ و بروشور؟]
بسته بندیها
تصاویر برنامههای تجاری
طراحیهای بازاریابی ایمیلی
محتوای پاورپوینت
منوها
تبلیغات شبکه های اجتماعی، بنرها و گرافیکها
تبلیغات هدفگذاری مجدد و بنری
تصاویر برای وب سایتها و بلاگ
رابط کاربری
رابط کاربری UIکه مخفف کلمه User Interface است، در واقع به ظاهر گرافیکی یک اپلیکیشن یا وب سایت گفته میشود که کاربر با آن در ارتباط است.وظیفه اصلی طراحان UIاین است که روی طراحی ظاهر و نحوه ارائه یک محصول تحت وب تلاش کنند. در طراحی UX که مخفف کلمه User Experience است، روی تجربه کلی یک کاربر مانند ظاهر وب سایت، عملکرد، کارایی و سهولت استفاده از آن، نظارت میشود؛ در حقیقت رابط کاربری بخشی از تجربه کاری است.
با اینکه گرافیستها در طراحی سایت، طراحی اپ موبایل و طراحی فروشگاه اینترنتی نقش اساسی دارند اما طراحی رابط کاربری، نیاز به شناخت کار برنامه نویسان هم دارد؛ چرا که طراحی رابط کاربری هنر و در واقع تکنیکی است که فرمها و دستورالعملهای یک سایت را برای کاربران، ساده سازی کرده و پیامها را در مقابل چشم او به نمایش میگذارد؛ با یک رابط کاربری خوب مخاطبان یک سایت یا اپلیکیشن میتوانند به راحتی با آن کار کرده و از قابلیتهای آن استفاده کنند. طراحی رابط کاربری تنها بر ظاهر هنری و زیبایی یک سایت تمرکز ندارد بلکه هدف این است تا سادهترین راه برای همراه ساختن کاربران با محصول و مشاهده امکانات آن فراهم شود.
مراحل اصلی در رابط کاربری
۱.تحقیقات و بررسی اولیه ۲.بررسی نیازها ۳.پیاده سازی ایده اولیه ۴.طراحی رابطه کاربری اصلی ۵.بررسی و رفع ایراد ها
بسته بندی
بسته بندی یک ابزار کاربردی است، گرچه میتوان مفهومی فراتر از آن برای بسته بندی در نظر گرفت. طراحی خوب و چشم نواز داستانی را روایت می کند و طراحی بسته بندی از این قاعده مستثنی نیست. در حقیقت بسته بندی یک تجربه احساسی است و حس بینایی، حس لامسه و حس شنوایی فرد را به بازی می گیرد (البته برخی از محصولات و بسته بندی هایشان حس بویایی و چشایی فرد را هم قلقلک می دهند). با توجه به طراحی بسته بندی و جزئیات آن می توانید به ماهیت محصول درون بسته بندی پی ببرید و بفهمید که چگونه می توان آن را به کار بست.
طراحی گرافیکی حرکت
به زبانی ساده، گرافیک های حرکتی، گرافیک هایی هستند که متحرک می باشند. این مورد می تواند شامل انیمیشن، صدا، فن چاپ، شبیه سازی، فیلم و دیگر جلوه هایی باشند که در رسانه های آنلاین، تلوزیون و فیلم مورد استفاده قرار می گیرند. با پیشرفت فن آوری و پادشاهی محتوای ویدئویی در سالهای اخیر، محبوبیت این رسانه ها با سرعتی دیوانه وار افزایش یافته است.
“طراح گرافیک های حرکتی” ویژگی نسبتاً جدیدی برای طراحان است. پیشرفت های تکنولوژیکی، رسماً برای تلوزیون و فیلم، سبب کاهش زمان و هزینه های مربوطه شده که شکل هنری این مورد را در دسترس تر و مقرون به صرفه تر می سازد. هم اینک، گرافیک های حرکتی در تمامی پلات فرم های دیجیتالی که انواع جدیدی از زمینه ها و فرصتها را خلق کرده اند، قابل مشاهده می باشند.
مثال هایی از طراحی گرافیک حرکتی
- تیتراژها و اعتبارات پایان
- آگهی ها
- لوگوهای متحرک
- پیش پرده ها
- GIFها
- ویدئوهای تبلیغاتی
- ویدئوهای آموزشی
- وب سایت ها
- برنامه های کاربردی
- بازی های ویدئویی
- بنرها
طراحان گرافیک های حرکتی، کار خود را با توسعه ی فیلم نامه ی مصور آغاز کرده و سپس با استفاده از انیمیشن، ویدئو، و هنرهای سنتی، به مفاهیم خود جان می بخشند. بسته به صنعت مورد نظر، یک دانشِ کاری قدرتمند در زمینه ی بازاریابی، کدنویسی و مدلسازی 3D (سه بعدی) می تواند در ایجاد ارزش ها قطعی باشد.
هنر و تصویرسازی
گر چه هنر و تصویرسازی گرافیکی با طراحی گرافیکی تفاوت بسیاری دارند، غالباً مانند هم به نظر می-رسند. طراحان به منظور برقراری ارتباط و حل مشکلات، قطعاتی هنری را می سازند، هنرمندان و تصویرسازان گرافیکی کارهای هنریِ اصلی را خلق می کنند. هنر آنان شامل اشکال مختلفی؛ از هنرهای زیبا گرفته تا دکوراسیون و تصویرسازی های داستانی می باشد.
اگر چه از لحاظ فنی، هنر و تصویرسازی گرافیکی نوعی از طراحی گرافیکی نیستند، به این دلیل که برای استفاده های تجاری در زمینه ی طراحی گرافیکی، بسیاری از موارد مشابه آن ایجاد شده اند، که شما نمی توانید بدون صحبت درباره سایر موارد، از یک مورد آن صحبت کنید.